Dette er nok en oppskrift fra Rick Steins Mediterranian Escapes, fritt etter hukommelsen. Det spesielle her er at omeletten stekes i form i ovnen, ikke i panne. Dermed blir omeletten fin og luftig, nesten som en sufflé, og fint brent på oversiden.
Det jeg liker er den helt særegne kombinasjonen av mynte og dill, som smaker utrolig eksotisk og friskt og grønt, nesten som silohøy. Men om du ikke er spesielt glad i dill og/eller mynte i utgangspunktet, ville jeg nok bare brukt persille. Eventuelt kan dill og/eller mynte erstattes med (rikelig med) spinat, eller de grønne bladene og stilkene som man kan få med sellerirot.
I følge About.com er ikke den viktigste ingrediensen i gresk omelett eggene – men fyllet. Egg skal tradisjonelt ha vært såpass luksuriøst at selv de bøndene som hadde egne høner prioriterte å selge eggene framfor å spise dem. (Eller er greske bønder bare litt griske av seg?) Denne oppskriften inneholder ganske mange egg, men tradisjonelt brukes altså bare så mange egg som er nødvendig for å binde fyllet sammen (ca 1 egg pr. person), og fyllet kan være det man måtte ha for hånden av rester: Artisjokker, poteter, og til og med pasta. Som de skriver på About: Omeletten er et ”utstillingsvindu” for fyllet!
2 – 4 porsjoner
8 egg
1 kopp finhakket persille
1/2 kopp finhakket mynte
1/3 kopp finhakket dill
1 liten aubergine, delt i fire på langs, deretter delt i
2 tomater, delt i 8 biter
1 stor paprika, delt i biter
2 fedd hvitløk, delt i skiver
1 gul løk, delt i båter
Feta- eller parmesanost, en passe stor neve
Olivenolje
Salt
Pepper
Forvarm oven til 200 grader Celsius. Del opp auberginen, ha den over i et dørslag, og strø salt over. La det stå slik i om lag et kvarter. Skyll saltet av auberginebitene i kaldt vann. Del opp resten av grønnsakene og ha alle – unntatt tomatene – i en kakeform. Jeg bruker den typen form som har et porselensfat i bunnen og en metallring som kan løsnes, men det viktigste er at den er lett å gjøre rein etterpå. Litt vann og en god slump olje i formen gjør av grønnsakene svir seg mindre fast. Ha over salt og pepper og vend om på grønnsakene. Stek grønnsakene i ovnen i ca 15 minutter.
Kutt opp persille, mynte og dill. Ha urtene i en bolle, og hell litt olje (1/2 ss) over. Hvis du ikke har fersk mynte og dill, kan du bruke 3 ts tørket mynte og 2 ts tørket dill, som du rører ut i litt olje. Visp eggene, og eventuelt mer salt og pepper, sammen med urtene. Ta ut grønnsakene fra ovnen igjen, og ha i tomatene, osten og eggeblandingen. Sett tilbake i ovnen, og stek i ca 20 minutter, til mer eller mindre alt egget er stivnet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar