lørdag 3. november 2007

Balinesisk Sjømatkarri

6 porsjoner

Denne oppskriften er basert på en Balinesisk Sjømatkarri, og selv om retten blir bra med fisk, kan den like gjerne lages med for eksempel kylling. Denne typen saus er noe man finner i mange indiske retter, og i mange oppskrifter på grillmarinader. Prinsippet er at man marinerer fisken eller kjøttet i en pasta av fint opphakket løk og forskjellige krydder. Syrene i løken gjør at kjøttet blir godt marinert. Samtidig er det stort rom for improvisasjon ut fra personlig smak og de råvarene man har tilgjengelig!

Karripasta:

2 bokser hermetiske tomater
2 store røde chili
3 løk/rødløk
4 fedd hvitløk

3 cm fersk ingefær
1 ts rekepulver, eventuelt 2 ts buljong (fiske- eller grønnsakbuljong)
2 ts korianderfrø, ristet og finmalt
2 ts kummin
Pepper
2 håndfuller mandler
Litt olje

Eventuelt:

Garam Masala
Tandori-krydder
Gurkemeie

og/eller

Asafatida

Ha alle ingrediensene til karripastaen i en kjøkkenmaskin, og kjør til det er en fin pasta.

Hvis man lager retten med kylling eller en annen type kjøtt:

5 fileter av kyllingbryst
Poteter i terninger
Frosne erter
Paprika
Koriander
Curry-blader
Frisk koriander
Frisk persille

Skjær opp kyllingen og la den marinere i pastaen i minst en halvtime. Ha kyllingen opp av pastaen og stek/kok kjøttet. Ha i resten av pastaen sammen med oppdelte grønnsaker, og la det småkoke til grønnsakene er møre og kjøttet er gjennomkokt. Ha over finhakket persille og koriander og servér!

Hvis man lager retten med sjømat:

2 stilker sitrongress
Saften av en lime
1 chili

250 g fisk (hvit fisk)
400 g reker
250 g calamares
1 ¼ dl fiskebuljong
Friske basilikumblader, rever, til pynt

Lag en marinade av sitrongress, limesaft og chili, og la sjømaten marinere i den i 20 minutter. Stek sjømaten. Ha i resten av pastaen og sjømatmarinaden, og la det koke opp. Skru ned varmen og la det småkoke til sjømaten er gjennomkokt. Strø over revne basilikumblader, finhakket persille og/eller koriander, og servér!

Ingen kommentarer: