lørdag 3. november 2007

Ares Franske Fårikål


Dette er Are Sende Osen (kjent fra Are og Odin og Osenbanden på NRK P3) sin fantastiske franske fårikåloppskrift! Oppskriften løfter fårikålen opp fra å være helt OK - men kanskje litt kjedelig - norsk husmannskost, til å bli en kulinarisk opplevelse! Til og med kålen, som vanligvis ikke er særlig mer enn et nødvendig onde i fårikål, er en nytelse her. Høsten er fårikåltid, men denne varianten passer like bra året rundt. Dette er forøvrig retten som for et par år siden fikk kjæresten min, Marit, til å slutte med å være vegetarianer...

2 deler sau til 1 del kål
1 ss mel

½
flaske rødvin
Mye soyasaus
Litt karri
2 fedd hvitløk
Hele pepperkorn
Litt salt
Chilipepper
Laubærblad
En rosmarinkvast

Før i tida skulle man ha to deler kål til én del får, men det var for lenge siden. Nå skal du ha to deler sau til én del kål. Legg kjøttstykkene nederst i gryta. Strø over 1 spiseskje mel og litt karri. Ikke mye, bare litt. Så 2 fedd hvitløk. + ganske mange hele pepperkorn og litt salt. Så tar du oppskjært kål oppå der. Gjenta til gryta er full. Nå legger du en chilipepper øverst og heller over ei halv flaske rødvin og ganske mye soyasaus. Laurbærblad og en liten rosmarinkvast gjør seg hvis du har det. Kok opp for så å putre på svak varme under lokk i tre timer. Pass på at det ikke blir tomt for væske. Fyll i tilfelle på med mer vin eller vann eller øl. Serveres med god drikke og kanskje poteter.

Ingen kommentarer: