lørdag 3. november 2007

11 tips for å gjøre matlaging gøy og spennede

Med fare for å virke bedrevitende, tenkte jeg å starte opp denne bloggen med å dele noen råd som har virket positivt på å utvikle min interesse for mat og matlaging:

1. Prøv ut nye ting!
Les oppskrifter og kokebøker. Gå på innvandrerbutikkene og prøv ut nye grønnsaker, pastatyper, krydder, og så videre. Og ikke minst: Prøv nye retter når du spiser ute - enten det er i Norge eller det store utlandet - og prøv å lage det samme hjemme etterpå!

2. Prøv å alltid ha et utvalg av basisvarer på kjøkkenet!
B
asisvarer er krydder, løk og hvitløk, ingefær, pasta, bønner og linser, buljong, forskjellige sauser, hermetikk, oliven og så videre. Da har du alltid ett eller annet som du kan lage mat av, og trenger ikke legge ut en formue når du skal lage et større eller mer komplisert måltid.

3. Vask opp før du begynner å lage mat, og fortsett å rydde og vaske opp mens du lager maten!
Ideelt sett skal kjøkkenet være minst like rent og ryddig når maten er ferdig, som da du begynte!

4. Lag mat til andre!
Det er mye kjekkere å lage mat sammen med folk, eller servere god mat til andre, enn spise alene. Maten trenger ikke være så komplisert, det viktigste er selskapet!

5. Vær opservant når du lager mat!
Følg nøye med på temperatur, mengder, måten du kutter opp maten på, og så videre. Noter bak øret hva som fungerer, og hva som ikke fungerer. Perfeksjoner deg på noen retter. Når du kan lage spesialitetene dine perfekt, og har forstått prosessene du bruker, kan du lettere overføre dette til andre retter.

6. Lag maten fra bunnen av, så langt det lar seg gjøre!
Det kan være praktisk og lettvindt å bruke halvfabrikata, som pastasauser, pizzabunner og buljongpulver, men maten blir som oftest bedre - og som regel mye billigere - om du gjør det selv fra bunnen av.

7. Ikke snakk om overvekt, slanking, kalorier, og så videre mens du lager mat!
Det er bra å være bevisst hva en putter i kjeften, men ikke haus opp den dårlige samvittigheten når du egentlig burde ha kost deg med maten. Bli ferdig med den diskusjonen før du setter i gang å kokelere. (Det samme gjelder forresten dersom du er veldig stresset, sint eller trist.)

8. Ikke spis dårlig mat!
Det vil si, ikke spis mat som du egentlig ikke har lyst på. Spis det du liker! Hvis du vil lage hamburgere til frokost og løksuppe til kvelds, så gjør for all del det! Det er bare dumt å kaste bort tiden sin på å spise dårlig eller kjedelig mat...

9. Ikke vær kresen!
Hvordan kan du vite at du ikke liker blåskjell, nyrer, lever, rakfisk, smalahove, kapers, artisjokk, rødbeter, neper, rabarbra eller asparges, hvis du aldri har smakt det? Hold sinnet åpent, også når det gjelder mat!

10. Bruk råvarer av god kvalitet!
Dette er både en selvfølge og en klisje, men det er faktisk forskjell på skit og kanel. Det er forskjell på EuroShopper og det du for eksempel får kjøpt hos en slakter eller fiskehaldler. Spesialforhandlerne har dessuten masse kunnskap som de gjerne deler med deg! Når det gjelder smak - velg det som har mest smak! Gå for skikkelig helmelk og ordentlig smør, ikke alle de hersens lettproduktene!

11. Sett av tid til søndagsmiddagen!
Det er fort gjort å ende opp med lettvint mat foran TV'en... Sett heller av tid til å lage et ordentlig måltid minst en dag i uka!

Ingen kommentarer: