lørdag 3. november 2007

Pølser med Rotmos

2 - 4 porsjoner

Dette er en kjapp og grei hverdagsrett - og en av mine absolutte favoritter!

600 g middagspølser
Olje eller smør til steking

Rotmos:

400 g kålrot
3 gulrøtter
2 poteter
1 dl Kesam
½
-1 ts salt
½ ts pepper

Del pølsene i to, og stek dem på middels varme. Rens grønnsakene, og kutt dem i passe store biter. Kok grønnsamene møre i lettsaltet vann. Å koke grønnsakene i saltet vann gir en fyldigere smak enn om du salter mosen etterpå. Mos grønnsakene sammen med Kesam. Smak eventuelt til med mer salt og pepper.

Jøggis Wok med Peanøttsaus


2 porsjoner

Her er en oppskrift på en skikkelig god vegetarwok , som jeg opprinnelig fikk fra min gamle venn Jørg Arne, a.k.a. Jøggi. Jeg har senere modifisert oppskriften litt. Chili, ingefær og/eller hvitløk kan sløyfes dersom du foretrekker en mindre spicy/mer barnevenlig variant. Velg de grønnsakene du selv liker best! (Kjøtt, for eksempel kylling, kan også tilsettes, men retten gjør seg faktisk best vegetarisk.)


Forslag til ingredienser:

½ - 1 fersk chili, finhakket
2 cm fersk ingefær, i tynne strimler
Et par fedd hvitløk, finhakket
1 paprika
1 rødløk
2 gulrøtter
1 pakke
brekkbønner eller sukkererter, eller en neve frosne erter
Agurk/persille/bønnespirer
Et par kvister stangselleri
Finhakket fersk koriander
½ dl peanøtter, grovhakket

Saus:

3 ss peanøttsmør
1,5 dl vann
1 ss soyasaus
1 ts brunt sukker
1 ts sesamolje

Bland peanøttsmør og vann til en jevn blanding, og rør inn soyasaus og sukker. Kok ris eller nudler separat. Wok grønnsakene i olje, og hell sausen over. La det koke opp, og ta woken av varmen. Tilsett til slutt bønnespirer, agurk, persille og/eller koriander, og strø over peanøttene.

Balinesisk Sjømatkarri

6 porsjoner

Denne oppskriften er basert på en Balinesisk Sjømatkarri, og selv om retten blir bra med fisk, kan den like gjerne lages med for eksempel kylling. Denne typen saus er noe man finner i mange indiske retter, og i mange oppskrifter på grillmarinader. Prinsippet er at man marinerer fisken eller kjøttet i en pasta av fint opphakket løk og forskjellige krydder. Syrene i løken gjør at kjøttet blir godt marinert. Samtidig er det stort rom for improvisasjon ut fra personlig smak og de råvarene man har tilgjengelig!

Karripasta:

2 bokser hermetiske tomater
2 store røde chili
3 løk/rødløk
4 fedd hvitløk

3 cm fersk ingefær
1 ts rekepulver, eventuelt 2 ts buljong (fiske- eller grønnsakbuljong)
2 ts korianderfrø, ristet og finmalt
2 ts kummin
Pepper
2 håndfuller mandler
Litt olje

Eventuelt:

Garam Masala
Tandori-krydder
Gurkemeie

og/eller

Asafatida

Ha alle ingrediensene til karripastaen i en kjøkkenmaskin, og kjør til det er en fin pasta.

Hvis man lager retten med kylling eller en annen type kjøtt:

5 fileter av kyllingbryst
Poteter i terninger
Frosne erter
Paprika
Koriander
Curry-blader
Frisk koriander
Frisk persille

Skjær opp kyllingen og la den marinere i pastaen i minst en halvtime. Ha kyllingen opp av pastaen og stek/kok kjøttet. Ha i resten av pastaen sammen med oppdelte grønnsaker, og la det småkoke til grønnsakene er møre og kjøttet er gjennomkokt. Ha over finhakket persille og koriander og servér!

Hvis man lager retten med sjømat:

2 stilker sitrongress
Saften av en lime
1 chili

250 g fisk (hvit fisk)
400 g reker
250 g calamares
1 ¼ dl fiskebuljong
Friske basilikumblader, rever, til pynt

Lag en marinade av sitrongress, limesaft og chili, og la sjømaten marinere i den i 20 minutter. Stek sjømaten. Ha i resten av pastaen og sjømatmarinaden, og la det koke opp. Skru ned varmen og la det småkoke til sjømaten er gjennomkokt. Strø over revne basilikumblader, finhakket persille og/eller koriander, og servér!

Ares Franske Fårikål


Dette er Are Sende Osen (kjent fra Are og Odin og Osenbanden på NRK P3) sin fantastiske franske fårikåloppskrift! Oppskriften løfter fårikålen opp fra å være helt OK - men kanskje litt kjedelig - norsk husmannskost, til å bli en kulinarisk opplevelse! Til og med kålen, som vanligvis ikke er særlig mer enn et nødvendig onde i fårikål, er en nytelse her. Høsten er fårikåltid, men denne varianten passer like bra året rundt. Dette er forøvrig retten som for et par år siden fikk kjæresten min, Marit, til å slutte med å være vegetarianer...

2 deler sau til 1 del kål
1 ss mel

½
flaske rødvin
Mye soyasaus
Litt karri
2 fedd hvitløk
Hele pepperkorn
Litt salt
Chilipepper
Laubærblad
En rosmarinkvast

Før i tida skulle man ha to deler kål til én del får, men det var for lenge siden. Nå skal du ha to deler sau til én del kål. Legg kjøttstykkene nederst i gryta. Strø over 1 spiseskje mel og litt karri. Ikke mye, bare litt. Så 2 fedd hvitløk. + ganske mange hele pepperkorn og litt salt. Så tar du oppskjært kål oppå der. Gjenta til gryta er full. Nå legger du en chilipepper øverst og heller over ei halv flaske rødvin og ganske mye soyasaus. Laurbærblad og en liten rosmarinkvast gjør seg hvis du har det. Kok opp for så å putre på svak varme under lokk i tre timer. Pass på at det ikke blir tomt for væske. Fyll i tilfelle på med mer vin eller vann eller øl. Serveres med god drikke og kanskje poteter.

Oles Thaifiskeboller


Om du har fått mye småfisk (for eksempel sei), og ikke vet hva du skal bruke dem til, er denne retten et supert alternativ!


500 gram
fileter av hvit fisk
2 ts rød eller grønn curry paste
En vårløk
1 ss potet- eller maisennamel
En klype salt
1 ss fish sauce
1 ss finhakket fersk koriander
Olje til fritering/steking

Del fisken i passe stykker som passer i kjøkkenmaskinen, og kjør den til fisken er most. Tilsett curry paste, fish sause, potet- eller maisennamel og salt, og bland alt til det er godt blandet og fiskedeigen kryper rundt som en gigantisk, fast amøbe. Ha over i en bolle og tilsett koriander.

Rull fiskemosen til små baller (det er lettere om du skyller hendene i kaldt vann) som du eventuelt avkjøler i fryseboksen en halvtimes tid, slik at de blir faste i formen.

Stek eller friter bollene i 2 – 3 minutter og la dem renne av seg på kjøkkenpapir.

Serveres med søt chilisaus og en lett salat.

Fiskebollene kan godt fryses ned, men smaker alle best ferske.


11 tips for å gjøre matlaging gøy og spennede

Med fare for å virke bedrevitende, tenkte jeg å starte opp denne bloggen med å dele noen råd som har virket positivt på å utvikle min interesse for mat og matlaging:

1. Prøv ut nye ting!
Les oppskrifter og kokebøker. Gå på innvandrerbutikkene og prøv ut nye grønnsaker, pastatyper, krydder, og så videre. Og ikke minst: Prøv nye retter når du spiser ute - enten det er i Norge eller det store utlandet - og prøv å lage det samme hjemme etterpå!

2. Prøv å alltid ha et utvalg av basisvarer på kjøkkenet!
B
asisvarer er krydder, løk og hvitløk, ingefær, pasta, bønner og linser, buljong, forskjellige sauser, hermetikk, oliven og så videre. Da har du alltid ett eller annet som du kan lage mat av, og trenger ikke legge ut en formue når du skal lage et større eller mer komplisert måltid.

3. Vask opp før du begynner å lage mat, og fortsett å rydde og vaske opp mens du lager maten!
Ideelt sett skal kjøkkenet være minst like rent og ryddig når maten er ferdig, som da du begynte!

4. Lag mat til andre!
Det er mye kjekkere å lage mat sammen med folk, eller servere god mat til andre, enn spise alene. Maten trenger ikke være så komplisert, det viktigste er selskapet!

5. Vær opservant når du lager mat!
Følg nøye med på temperatur, mengder, måten du kutter opp maten på, og så videre. Noter bak øret hva som fungerer, og hva som ikke fungerer. Perfeksjoner deg på noen retter. Når du kan lage spesialitetene dine perfekt, og har forstått prosessene du bruker, kan du lettere overføre dette til andre retter.

6. Lag maten fra bunnen av, så langt det lar seg gjøre!
Det kan være praktisk og lettvindt å bruke halvfabrikata, som pastasauser, pizzabunner og buljongpulver, men maten blir som oftest bedre - og som regel mye billigere - om du gjør det selv fra bunnen av.

7. Ikke snakk om overvekt, slanking, kalorier, og så videre mens du lager mat!
Det er bra å være bevisst hva en putter i kjeften, men ikke haus opp den dårlige samvittigheten når du egentlig burde ha kost deg med maten. Bli ferdig med den diskusjonen før du setter i gang å kokelere. (Det samme gjelder forresten dersom du er veldig stresset, sint eller trist.)

8. Ikke spis dårlig mat!
Det vil si, ikke spis mat som du egentlig ikke har lyst på. Spis det du liker! Hvis du vil lage hamburgere til frokost og løksuppe til kvelds, så gjør for all del det! Det er bare dumt å kaste bort tiden sin på å spise dårlig eller kjedelig mat...

9. Ikke vær kresen!
Hvordan kan du vite at du ikke liker blåskjell, nyrer, lever, rakfisk, smalahove, kapers, artisjokk, rødbeter, neper, rabarbra eller asparges, hvis du aldri har smakt det? Hold sinnet åpent, også når det gjelder mat!

10. Bruk råvarer av god kvalitet!
Dette er både en selvfølge og en klisje, men det er faktisk forskjell på skit og kanel. Det er forskjell på EuroShopper og det du for eksempel får kjøpt hos en slakter eller fiskehaldler. Spesialforhandlerne har dessuten masse kunnskap som de gjerne deler med deg! Når det gjelder smak - velg det som har mest smak! Gå for skikkelig helmelk og ordentlig smør, ikke alle de hersens lettproduktene!

11. Sett av tid til søndagsmiddagen!
Det er fort gjort å ende opp med lettvint mat foran TV'en... Sett heller av tid til å lage et ordentlig måltid minst en dag i uka!